Ekraanilukk on üks olulisemaid turvameetmeid, mida kasutada, et kaitsta oma infovara, et kellegi teise kätte sattumast. Google’i andmetel on maailmas 1,4 miljardit Androidi telefoni (2017), mis moodustab ca 86% kõigist nutitelefonidest. Erinevatest uuringutest võib lugeda et ca 30% inimestest ei kasuta oma nutiseadmes ekraanilukku.

Vaatame lähemalt, mis võib juhtuda, kui Sa ei kasuta oma nutiseadmes ekraanilukku.

Miks kasutada nutiseadmes ekraanilukku?

Vastus on sellele küsimusele tegelikult väga lihtne:

  • keegi võib saada Sinu nutiseadmele kohese täieliku ligipääsu.

Sageli olen kuulnud, inimesi ütlemas, et ega mul pole nutiseadmes midagi olulist. Kui veidi järgi mõelda, siis võib nutiseadmest leida üllatavalt palju infovara.

Oletame, et pahalane saab enda valdusse Sinu nutiseadme. Selle tulemusena võib pahalane teha kõike seda, mida Sinagi oma nutiseadmega. Aga ta teeb tõenäoliselt kõike seda, mida Sina ei teeks:

  • Sinu nutiseadme sisu võidakse hävitada, rikkuda või avalikustada,
  • Sa ei saa enam oma andmetele ligi,
  • keegi võib üle võtta Sinu digitaalse identiteedi,
  • Sinu kulul saab tellida tasulisi teenuseid,
  • nutiseadmesse võidakse paigaldada pahavara ja see Sulle tagastada,
  • pahalane võib alustada seadmes oleva info põhjal väljapressimist, valmistada ette Sinu materiaalse vara röövi.

Seega väga oluline on ekraanilukk oma nutiseadmes sisse lülitada.

Kuidas ekraanilukk sisse lülitada?

Ekraaniluku sisselülitamiseks vali: Seaded > Lukustuskuva > Ekraanilukk > Vali lukuks Parool

Ekraaniluku aktiveerimine Android telefonis

Ekraaniluku aktiveerimine Android telefonis

Milline on turvaline ekraanilukk?

Kindlasti on pea-aegu iga ekraanilukk oluliselt turvalisem kui ekraaniluku puudumine.

Ekraanilukk: PIN-kood

Turvaliseks ekraanilukuks ei saa pidada lihtsaid numrikombinatsioone, mida paljud inimesed jätkuvalt kasutavad oma paroolideks nagu näiteks 1234, 123456, 0000 vms. Need on pahalasel väga lihtne ära arvata. Samal põhjusel ei sobi ka PIN-kood, sest ka seda on lihtne ära avata. Numbrikombinatsiooni äraarvamist lihtsustab oluliselt ekraanil olevate näpujälgede asukohtade uurimine. Näiteks kui on teada nelja numbri asukohad, siis on ekraaniluku äraarvamine päris lihtne.

Ekraanilukk: Muster

Samuti ei saa turvaliseks ekraanilukuks pidada mustrit, sest selle sisestamine tekitab seadmele jälje, mille põhjal saab pahalane lihtsa vaevaga mustri teada.

Ekraanilukk: Parool

Piisavalt pikka (vähemalt 8 sümbolit) tähtedest, nubritest ja erisümbolitest koosnevat ekraanilukku võib pidada turvaliseks. Parooli eeliseks eelnevate ekraanilukkude ees on see, et ekraanilt on väga raske näpujälgede järgi parooli välja lugeda, samuti on paroolil oluliselt rohkem kombinatsioone.

Ekrannilukk: Näotuvastus

Lisaks kasutavad tänapäeva nutiseadmed ekraanilukuna ka näo- ja silmaiirise tuvastust. Olenevalt kasutatavast tehnoloogiast on mõnede tootjate seadmed võltsimiskindlamad kui teised. Näiteks mõne nutiseadme tootja puhul piisab näotuvastuseks omaniku pildi näitamisest. Oma seadme näotuvastuse turvalisuse üle saab parema ülevaata, kui otsida selle kohta infot intrnetist. Peab tunnistama, et näotuvastuse kasutamine ekraaniluku avamiseks on üsna mugav.

Ekraanilukk: Sõrmejälg

Mitmed nutiseadme tootjad pakuvad võimalust kasutada ekraaniluku avamiseks sõrmejälge. Internetist võib leida võib leida näiteid, kuidas on sisse murtud sõrmejälje võltsimise teel nutitelefoni. See on päris keeruline ettevõtmine ningi nõuab üsna suurt pingutust. Tavakasutaja jaoks võib sõrmejäljega ekraanilukku pidada piisavalt turvaliseks lahenduseks.

Kokkuvõte ekraanilukkude turvalisusest

Pin-koodi ja ja mustrit peetakse üldiselt ebaturvalisteks ekraanilukkudeks. Neid kasutatakse nende lihtsuse tõttu, kuid sama lihtne on pahalasel neid koode ära avata.

Vähemalt 8-sümbolilist parooli võib pidada turvaliseks. Parooli turvaliseks kasutamiseks tuleb muidugi jälgida, et pahalane ei näeks (või filmiks) Sinu parooli sisestamist. Näiteks sõites bussiga võib kellelegi Sinu kallis telefon silma jääda. Sisestades parooli mitte-varjatult võid telefonist ja selle sisust varsti ilma olla.

Kuid, kas ekraanilukk on piisav, et pahalane ei saaks Sinu seadmesse sisse? Millised võimalused avanevad pahalasel siis, kui ühendada nutiseade arvutiga? Sellest kirjutan juba järgmistes artiklites.